top of page

Fortai, pilys ir slaptos buveinės namuose

Atnaujinta: 2021-02-04


Kai už lango - nesibaigianti žiema, o žiniose - vis dar karantinas, laikas namuose kartais prailgsta. Jeigu viskas viduje jau atrodo matyta, išbandyta ir vėl kyla klausimas, ką veikti karantino metu namuose, mes siūlome prisiminti seną gerą vaikystės užsiėmimą - fortų statybą.


Ši veikla tiks ne tik mažiesiems! Maža namų transformacija padės sužadinti vaizduotę ir leis bent mintyse kažkur nukeliauti. Keletas kėdžių, pora minkštų pledų, krūvelė knygų -pradedame statybas!


Šiame įraše pasidalinsime patarimais ir inspiracijomis, kaip pasistatyti išskirtinai jaukią būstinę savo namuose.

Spalvotas fortas SESĖ SAULĖ namuose



Daiktų fortas. Statybos pasiruošimo planas


Pirmasis etapas - sklypas


Kaip ir tikrose statybose, pirmiausiai siūlome susirasti sklypą - forto vietą namuose. Pagalvokite, ką norėsite jame veikti ir koks bus jo gyvavimo laikotarpis. Jeigu fortas statomas tik vakarui ir jame planuojate žiūrėti filmą ar žaisti stalo žaidimus, tuomet pasirinkite patogią svetainės erdvę ant kilimo.


Jei fortą statys vaikai ar tai bus jų žaidimų erdvė - tikėtina, kad fortas stovės ilgiau. Tokiu atveju statyboms geriau rinktis vaikų kambarį ar nuošalesnį namų kampelį. Tuomet fortas netrukdys kasdieniai veiklai ir vaikai galės ramiai žaisti (ar net miegoti!) savo susikurtame pasaulyje.


Namų forto idėjos

nuotraukų šaltiniai: nr.1, nr.2, nr.3, nr.4, nr.5


Antras etapas - medžiagų parinkimas ir konstrukcija


Kai dėl vietos apsispręsta, prasideda įdomioji - kūrybinė dalis. Apžvelkite pasirinktą erdvę, galbūt dalis čia esančių baldų jau gali pasitarnauti kaip forto griaučiai? Sofa, fotelis, palangė - visa tai gali būti sėkmingai panaudota!


Taip pat susiraskite papildomų medžiagų: likusioms atramoms - kėdes, stogui - pledus ar antklodes, sutvirtinimui - knygas, virveles, skalbinių segtukus.


Trečias etapas - interjero darbai


Pasiruošus forto išorę, laikas pereiti prie vidaus apdailos. Patogiam pagrindui ir jaukumui prireiks pagalvių, čiužinių ir pledų. Taip pat - šiltos šviesos šaltinio (su žvakėmis elkitės atsargiai, keiskite jas elektrinėmis, nekaistančiomis švieselių girliandomis). Neperkraukite forto daiktais - nepamirškite, kad ir patys turėsite jame patogiai tilpti ;)


Apačioje pasidaliname IKEA kurta iliustracija su fortų statybos idėjomis.

IKEA namų forto idėjos


Kartono namas - norintiems dar daugiau erdvės kūrybai


Įdomias žaidimų erdves galima kurti ir iš kitų medžiagų. Jei namuose dar turite nuo švenčių ar siuntinių likusių kartoninių dėžių, neskubėkite jų išmesti. Dėžės gali pavirsti nameliu, pilimi, mašina, labirintu ar čiuožykla. Drąsiai kombinuokite medžiagas tarpusavyje. Galbūt kartoninė dėžė gali tapti išskirtiniu įėjimu į daiktų fortą, ar žaidimų staliuku jo viduje?


Kartoninių dėžių panaudojimas

nuotraukų šaltiniai: nr.1, nr.2, nr.3, nr.4


Mini fortas - stalas


Jeigu neturite noro užsiimti ilgomis statybomis, bet norite nudžiuginti ir kelioms valandoms užimti vaikus, galite paruošti jiems mini fortą. Kaip pagrindą galite panaudoti stalą. Uždengtas didesniu pledu jis taps įdomia žaidimų erdve mažiesiems.


Stalo panaudojimas žaidimų erdvei

nuotraukų šaltiniai: nr.1, nr.2, nr.3


Rimtesni kūrybiniai projektai


Galbūt fortų statybos jus įkvėps ir didesniems pokyčiams, pavyzdžiui - namuose sukurti nedidelį nuolatinį namuką. Papildoma erdvė žaidimas, skaitymui, ramybės ar pabuvimo vienumoje kampelis. Tai galėtų būti vienas iš jūsų 2021 metų planų - o Jaukuku studija galėtų prisidėti prie jo įgyvendinimo!


Nameliai kambaryje

nuotraukų šaltiniai: nr.1, nr.2, nr.3, nr.4


Tikimės, kad įkvėpėme jus kūrybiniams darbams. Nepamirškite pasimėgauti procesu - tegu forto statybos tampa bendru vakaro užsiėmimu, kupinu juoko, diskusijų ir netikėčiausių idėjų!


Mėgaukitės ir improvizuokite!

Kūrybiškas statybų procesas



274 peržiūros0 komentarų
bottom of page