top of page

Pagulbis - namai, kvepiantys vaikyste

Pirmoji bendra Jauku-ku komandos išvyka


Apie Pagulbį žinojome ir svajojome jau seniai. Juk net žvelgiant į šios nuostabios vietos nuotraukas atrodo, kad iš jo sklinda ypatinga dvasia! Taigi, šį pavasarį, kupinos smalsumo, mes susikrovėme kuprines ir išsiruošėme į pirmąją bendrą Jauku-ku komandos išvyką - Pagulbio sodybą, esančią Molėtų rajone.


Ten pabūvoję įsitikinome, kad tikrai ne veltui su meile ir rūpesčiu puoselėjama Pagulbio sodyba pernai laimėjo geriausios etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos apdovanojimą.

Šiandien norime su jumis pasidalinti jaukios ir jau pavasariu dvelkiančios išvykos įspūdžiais.

Pirmoji bendra Jauku-ku komandos išvyka į Pagulbį


Pasitiko bundanti gamta bei meniška atmosfera


Vos atvykus, mus iškilmingai pasveikino kitapus pievos besibūriuojančių gervių pulkas. Visai netrukus, pro šalį prašuoliavo stirna ir kiškis iš paskos - tikrai pajutom, kiek daug gyvybės sodybą supa!


Daug gyvybės ir sodybos kieme: senieji, savyje istoriją saugantys pastatai, laiko išgrąžintos tapybiškos molio ir medienos faktūros. Aplink sodybą sukurta ir romantiška poezijos alėja - visa Pagulbio aplinka įtraukia jau pačią pirmą apsilankymo akimirką ir pradeda pasakoti savo istoriją.



Autentikos grožis ir vaikystės kvapas


Įėjus vidun į pagrindinį gyvenamąjį namą, pakvipo krosnies šiluma - iškart prisiminėm vaikystę pas močiutę kaime! Viskas čia sužavi savo tikrumu.


Sodybos atnaujinimas atliktas labai subtiliai - išlaikyti autentiški, metų nugludinti, paviršiai; daug senovinių baldų ir detalių, o nauji dalykai tik ten, kur reikia - virtuvės įranga, san. mazgai.


Būtent ši autentika ir sukuria jaukų, nostaligijos pilną jausmą, kurio su naujomis medžiagomis sudaryti turbūt nepavyktų.


Apžiūrinėjame Pagulbio sodybą

Tik įėjus pakvipo krosnies šiluma - iškart prisiminėm vaikystę pas močiutę kaime...

Kiekvienas kambarys turi savitą dvasią


Pagulbio sodyboje kiekvienas kambarys turi savo pavadinimą ir tam tikrą nuotaiką. Pirmame aukšte yra mokytojų bei bibliotekos kambariai, svetainė bei bendro naudojimo virtuvė su didele krosnimi. Taip pat įrengta ir namo mansarda - joje vasaros metu galima nakvoti dideliame draugystės kambaryje, skirtame net 16-ai žmonių arba jaukiame dviviečiame vasaros kambaryje su supamu krėslu.

Pagulbio sodybos interjeras


Originalūs sprendimai - namelis, kurio viduje auga medis, ir dušas kamine


Nors sodyba labai autentiška ir tradiciška, išradingų sprendimų čia galima rasti ne vieną.

Štai, pavyzdžiui - šalia pagrindinio pastato esančioje dūminėje pirtyje auga obelis! Taigi šiuo atveju tinka pavadinimas ne “namelis medyje”, o “medis namelyje“ :)


Statydami pirtį šeimininkai pagailėjo senos obelies ir ją paliko. Ši idėja pasiteisino - medis toliau auga, o pati pirtis turi dar daugiau šarmo.


Pirtis su obelimi viduje

Taigi šiuo atveju tinka pavadinimas ne “namelis medyje”, o “medis namelyje“ :)

Dar vienas įdomus sprendimas yra įgyvendintas pagrindinio pastato viduje. Atnaujinant sodybą, šeimininkai stengėsi išlaikyti kuo daugiau autentikos, bet patalpas pritaikyti dabartiniams poreikiams ir viduje įrengti visus patogumus. Vienas iš tikslų buvo išlaikyti senovinį namo išplanavimą, kai į visas patalpas gali patekti eidamas ratu. Tokį sprendimą pavyko įgyvendinti, sugalvojus labai išradingą būdą - įtalpinti san. mazgą visiškai netikėtoje vietoje: sename namo kamine!


Tokie sprendimai itin žavi ir atspinti labai kūrybišką požiūrį.


San. mazgas, įrengtas sename namo kamine


Nuotaiką kuria detalės


Pagulbyje aplanko malonus jausmas, lyg būtum namie ar svečiuose pas savo mylimą močiutę. Pilnos lentynos knygų, pianinas, įvairių senovinių daiktelių kolekcijos. Namo erdvės labai gyvos, pasakojančios savas istorijas. Akį traukia senovinės krosnys, antikvariniai baldai, svetainėje kabantis įspūdingas šiaudinis sodas. Erdvės papuoštos tradicine tekstilė - raštuotos lovatiesės, nerti pagalvėlių užvalkalai, langus dengiančios senovinės užuolaidos.


Visa tai kuria ypatingą atmosferą.


Sodyba pilna autentiškų detalių, kurios padeda sukurti ypatinga atmosferą



Pagulbis - vieta, į kurią norisi sugrįžti


Buvimas čia sukėlė daugybę emocijų - nuo nuostabos ir susižavėjimo, stebint klykiančias gerves, iki nostalgijos, jaučiant praeities dvasią. Pirmoji Jauku-ku komandos išvyka tikrai buvo įsimintina!

Į šią sodybą norėtųsi sugrįžti dar ne kartą. Būtų įdomu pamatyti, kaip ji atrodo ir kitais metų laikais - kai sužaliuoja sodai, kai atbunda vasariniai sodybos pastatai, kai čia vyksta renginiai ir skamba muzika.


Iš įkvepiančio Pagulbio išvykome pilnos gražiausių įspūdžių - buvo gera!


Buvimo akimirkoje džiaugsmas




744 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page