top of page

Velykinis sveikinimas - kitokie margučiai iš gamtos

Atnaujinta: 2021-04-27



Velykos tai šventė, kuri simbolizuoja atgimimą, tiek savo sakraline prasme, tiek gamtos pabudimu, tiek žmonių nuotaikos, pripildytos pavasariško džiaugsmo, pakilimu. Ko gero nė kiek nekeista, jog Velykų simbolis – margutis, yra toks spalvingas. Pavasariška gamta, pradedanti atsigauti po žiemos, puikiai atsispindi spalvingai išmargintuose kiaušiniuose.

Lietuviams pavasaris simbolizuojasi su spalvingiausiais gamtos augalais – gėlėmis, kurios būtent pradeda žydėti pavasarį. Tačiau ar tikrai vien tik gėlės gali džiuginti spalvų gausa? Pasaulyje egzistuoja keletas tokių augalų, kurie savo spalvomis pranoksta ne tik gėles, bet ir gali lygintis su margučiais.


 

„Stiklo brangakmenių“ kukurūzai

 


„Stiklo brangakmenių“ kukurūzai“


„Stiklo brangakmenių“ kukurūzai (ang. Glass Gem Corn) yra itin plačia spalvų gausa vienoje burbuolėje pasižyminti kukurūzų rūšis, apie kurią pradėta kalbėti 2012 metais. Tai Šiaurės Amerikoje išvesta kukurūzų rūšis, kurios spalvoti vaisiai daugeliui pasirodė kaip nuotraukų koregavimo gudrybė, tačiau tai yra visiškai tikra kukurūzų veislė.

Šie kukurūzai atsirado Šiaurės Amerikoje, Oklahomoje. Indėnų kraujo turintis ūkininkas Carl Barnes nusprendė sekti savo protėviu tradicijomis ir paskyrė savo gyvenimą kukurūzų auginimui. Jis selektyviai atrinkinėjo spalvingus kukurūzus, juos sėjo ir taip sugebėjo išgauti vis ryškesnes spalvas bei netikėtus raštus. Tiesa, šie kukurūzai nėra tokie skanūs kaip mums įprasti saldieji, tačiau jie gali būti valgomi -iš jų gaminami kukurūzų miltai. Dėl savo puošnumo šie kukurūzai dažniau naudojami kaip namų dekoracijos, o ne kaip maistas. Auginimo sąlygos nėra išskirtinės, tad šių įspūdingų augalų galima užsiauginti net ir Lietuvoje!

Dėl savo puošnumo šie kukurūzai dažniau naudojami kaip namų dekoracijos, o ne kaip maistas.
 

Bolivijos vaivorykštinė paprika

 

Bolivijos vaivorykštinė paprika


Šiek tiek didesniais „brangakmeniais“ pasižymi kitas spalvingas augalas – Bolivijos vaivorykštinė paprika (ang. Bolivian Rainbow Pepper). Iš pirmo žvilgsnio, nedideli medeliai su raudonos spalvos, keleto centimetrų dydžio paprikomis neatrodo taip įspūdingai, tačiau visas šio augalo grožis atsiskleidžia vaisių nokinimo metu. Šios paprikos pradeda augti iš nedidelių pailgos formos užuomazgų, kurios nokdamos keičia savo spalvą nuo violetinės, geltonos, oranžinės iki sunokusios raudonos spalvos.

Tokia įspūdinga spalvų gama leidžia pamatyti nuostabiai pasipuošusį augalą, kadangi savo vaisius Bolivijos paprika mezga skirtingais laiko intervalais. Tai reiškia, kad tarp augalo lapų galima pamatyti įvairiausių atspalvių vaisių, kurie primena spalvotos girliandos lemputes. Ne gana to, tai puikiai maistui tinkantis vaisius, kuriuo galima pagardinti aštrius patiekalus – šios paprikos savo aštrumu jalapeno paprikas gali lenkti net iki 12 kartų.

Tokia įspūdinga spalvų gama leidžia pamatyti nuostabiai pasipuošusį augalą, kadangi savo vaisius Bolivijos paprika mezga skirtingais laiko intervalais
 

Vaivorykštinis eukaliptas

 


Vaivorykštiniai eukaliptai


Spalvų gausa pasižymi ne tik vaisiai. Vaivorykštinis eukaliptas (ang. Rainbow Eucalyptus) atrodo tarsi būtų nupieštas akvarele ar spalvotais pieštukais. Šio medžio žievė pasižymi mėlynais, violetiniais, oranžiniais ir tamsiai raudonais atspalviais. Taip nutinka dėl ypatingos žievės – medžiui augant, jo pirminė žievė trūksta ir plečiasi parodydama vidinę žalios spalvos žievę. Ši su laiku keičia savo spalvą, o kadangi medžio žievė plečiasi skirtingose vietose gaunamas spalvingas raštas su skirtingų senumų žievės lopinėliais.

Šie eukaliptai randami Indonezijos, Filipinų ir Papua Naujosios Gvinėjos salose, tačiau yra plačiai auginami kaip dekoratyviniai augalai Havajuose, Teksase, Luizijanoje. Tai vienintelė eukaliptų rūšis, kuri gali augti troponiuose miškuose ir tik viena iš keturių rūšių augančių ne Australijoje. Šie medžiai turi ir komercinę vertę, kadangi jų mediena puikiai tinka popieriaus gamybai.



 

Velykinis sveikinimas

 


Lietuviški margučiai


Pavasaris mums atneša gamtos atgimimą ir nuostabias spalvas, net ir tokias netikėtas kaip aptartieji augalai. Tikimės, jog ir jūsų Velykų stalas pasipuoš džiaugsmingomis spalvomis ir gera nuotaika. Linkime šiltų, nuotaikingų ir džiaugsmingų šv. Velykų!

116 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page