top of page
  • Writer's pictureIeva

Lėtas turizmas – nukeliauti mažiau, patirti daugiau

Atnaujinta: 2021-08-26

Lėtas turizmas – dar mažai girdėtas terminas po savimi slepiantis labai gražias idėjas.

Šiame straipsnelyje trumpai papasakosiu apie lėtojo turizmo idėjas ir pasidalinsiu savo patirtimi.


Lėtasis turizmo judėjimas turi savo gerbėjų visame pasaulyje ir yra suprantamas ir interpretuojamas įvairiai. Nėra vienos pagrindinės organizacijos ar lyderio, kuris nustatytų lėto keliavimo „taisykles“, tačiau yra keletas kertinių vertybių kurios būdingos judėjimui: pirmoji – neskubėjimas, antroji – tam tikros kelionės vietos pasirinkimas.

Lėtas turizmas – dar mažai girdėtas terminas po savimi slepiantis labai gražias idėjas.
Varnikių pažintinis takas
Lėtos kelionės gali būti organizuojamos visur - svarbiausia atskleisti vietos ar veiklos savitumą

Neskubėjimas ir vietos pasirinkimas


Neskubėjimas – tai šiek tiek kitoks kelionės laiko ir plano suvokimas. Pasirinkta aplinka pažįstama per visas penkias žmogaus jusles – apžiūrima gamta, susipažįstama su vietiniais gyventojais, išbandomas tradicinis maistas. Idėja yra tą vietą pažinti šiek tiek asmeniškiau – susidraugauti su ja, pažinti jos charakterį, o ne tik pasidėti pliusiukus ar varneles prie įžymių objektų.

Vietos pasirinkimas – svarbu pasistengti įsijausti į pasirinktos vietovės gyvenimą. Tai gali būti tam tikras regionas, gyvenvietė, o gal net viena gatvė ar sodyba. Lėtas turizmas skatina judėti ne plačiau, o giliau – pažinti vietos tradicijas, istoriją, papročius, vietines šventes. Geriausia, jeigu vienoje vietovėje apsistojama bent savaitei, kad būtų galima pajausti vietos ritmą. Tokios kelionės tikslas ne kilometražas, o unikalaus įspūdžio gylis

Tokios kelionės tikslas ne kilometražas, o unikalaus įspūdžio gylis.

Termino kilmė ir vertybės

Lėtos kelionės – angliškai slow trips. Žodis slow lietuviškai reiškiantis lėtas, po kiekviena raidė slepia pagrindines šio judėjimo vertybes.

S – suistainabe (Tvarus)

L – local (Vietinis)

O – organic (Organiškas)

W – whole ( Visapusiškas ir tikras)


Dėmesys aplinkai, ekologijai, ilgaamžiškumui. Pradedant nuo keliavimo būdo – geriau rinktis traukinį, autobusą, dviratį , nei nuosavą automobilį ar lėktuvą. Baigiant pačiomis patirtimis – bendravimo su vietiniais žmonėmis, papročių, kalbos ar tarmės pažinimo, vietos unikalumo ir istorijos atradimo.


Lėtos kelionės - slow trips

Lėtojo turizmo manifestas

Daugiau lėtojo turizmo principų yra išdėstyta 2009 metais Nicky Gardner parašytame lėtojo turizmo manifeste.

Manifestą galite rasti čia.


Pasidalinsiu šiek tiek savaip perfrazuotomis lėtojo turizmo vertybėmis.

Lėtasis turizmas TAU siūlo:

1. Pradėk kelionę namuose. Viskas prasideda nuo mūsų minčių – kaip tu pažvelgsi ir priimsi tam tikrą vietovę priklauso nuo tavęs.

2. Keliauk lėtai. Jei įmanoma stenkis išvengti lėktuvų. Mėgaukis keltais, vietiniais autobusais ir lėtaisiais traukiniais. Greitis sunaikina ryšį tarp žmogaus ir kraštovaizdžio, gamtos. Lėtesnis keliavimas leidžia tą ryšį išlaikyti.

3. Džiaukis pačia kelione. Smagu svajoti apie galutinį kelionės tikslą, tačiau jis neturėtų užgožti paties keliavimo džiaugsmo. Mėgavimasis pačiu procesu ir nuolatinis aplinkos stebėjimas suteikia didesnį ir ilgesnį džiaugsmą.

4. Aplankyk vietinį turgų ir parduotuvėles. Tai puikios vietos pažinti vietos dvasią ir pabendrauti su vietiniais.

5. Pajusk kavinių kultūrą. Sėdėjimas kavinėje leidžia įsilieti į miesto audinį ir tapti jo dalimi, o ne tik būti prašalaičiu stebinčiu viską iš šalies.

6. Skirk laiko susipažinti su tos vietovės į kurią keliauji kalba ar dialektu. Kelios išmoktos frazės ir įsigytas vietinis laikraštis priartins prie tos vietos autentiškumo ir aktualijų.

7. Pasistenk būti arčiau vietinės bendruomenės. Galima rintis mažus vietinius viešbutukus ar kavinukes, kurios yra įsikūrę vietoje, kurią norite aplankyti.

8. Pabandyk įsijausti į vietinių gyvenimą, daryk tą ką daro, ne tik tai, ką sako gidas.

9. Nebijok netikėtumų. Žvelk į vėlavimus ar netikėtai pasikeitusias aplinkybes, kaip į galimybes atrasti, padaryti kažką kitaip, galbūt kelionė taps dar įdomesnė.

10. Pagalvok ne tik apie tai ką gali pasiimti iš vietos bendruomenės, bet ir apie tai ką galėtumei jai duoti.


Tai tikrai nėra baigtinis lėtojo keliavimo principų sąrašas. Galbūt jums artimi tik vienas ar du pasiūlymai, galbūt sugalvosite savų taisyklių. Harmonija, sąmoningumas ir aplinkos pajautimas – tai kuo remiasi visos šios idėjos, o būdų kaip jas įgyvendinti kiekvienas gali sugalvoti savų.

Asmeninė patirtis


Aš pati apie lėtojo keliavimo filosofiją sužinojau tik šiemet. Galiu pasidžiaugti, kad savo brolio ir gidės pasivadinusios slapyvardžiu Sraigius Lėtūnas dėka, turėjau galimybę pakeliauti ir susipažinti su mano gimtame krašte gyvenančiais ir savo patirtimi besidalinančiais žmonėmis.


Trumpai pasidalinsiu įspūdžiais. Visos patirties perteikti neįmanoma, geriausia patiems aplankyti ir viską pajusti. Per keletą dienų aplankėme keturias vietas esančias Alytaus ir Druskininkų rajonuose, toliau trumpai apie kiekvieną.


Druskeniai – nuostabus šeimyninis duetas. Vyras su žmona įkūrę Druskos studiją Ratnyčioje, šalia Druskininkų. Kelių valandų edukacijoje nebuvo kada nuobodžiauti – ir lipdėme, ir valgėme, ir skulptūrų pasigaminome, ir istorijų prisiklausėme – šeima stebino savo išradingumu. Daugiau informacijos galite rasti čia

Smagiai ir energingai mus sutiko Augų ūkyje, įsikūrusiame Didžiasalio kaime. Čia šeimos verslas – sūrių gamyba. Nuotaikinga sodybos apžiūra ir energinga šeimininkė nepaliko abejingų. Apžiūrėję sūrių ūkį ragavome jo skanėstus. Degustacijoje net 16 skirtingo amžiaus sūrių – nuo ką tik mūsų akyse pagamintas mocarelos iki kelis metus brandinto sūrio. Daugiau informacijos galite rasti čia

Augų ūkis
Augų ūkio šeimininkė svečius supažindina su savo sodyba

Su Lietuvos istorijos vingrybėmis supažindino Alytaus rajone gyvenantis Rolandas. Sparnuotųjų Husarų istorija – šimtmečių istorijos, ginklai, apranga, bei tikra kario dvasia – pati įdomiausia mano turėta istorijos pamoka.

Sužinoti daugiau informacijos ir susitarti dėl edukacijos galite paskambinę tel. +370 616 14142


Sparnuotasis husaras
Legendinis karys – sparnuotasis husaras

Aplankėme ekologišką šaltalankių ūkį „Gintarinė uoga“. Jame sužinojome apie augaliukų šaltalankių ypatumus, išgirdome su kokiais iššūkiais šeimininkai susiduria prižiūrėdami plantacijas. Pabuvome milžiniško dydžio šaldytuve ir sužinojome paslaptį, kad šaltalankio uogas skaniausia valgyti, kai jos sušaldytos. Daugiau informacijos galite rasti čia

Šaltalankiai
Ekologiško ūkio gintarinės uogos – šaltalankiai


Lėtas keliavimas Lietuvoje


Lėto keliavimo turizmas Lietuvoje dar nėra labai išvystytas, tačiau po truputėlį ateina ir į mūsų kraštą. Šiemet Lietuvoje startuoja AIRBNB platforma – patirtys. Jos idėjos labai artimos lėtojo turizmo filosofijai. Tai nauja platforma, kurioje galima siūlyti žmonėms įvairias patirtis. Maisto gaminimo pamokos, žygiai po gamtą, amatai, istorinės ir kultūrinės ekskursijos – tinka viskas kas unikalu, savita ir tikra. Daugiau informacijos apie tai galite rasti čia

Maisto gaminimo pamokos, žygiai po gamtą, amatai, istorinės ir kultūrinės ekskursijos – tinka viskas kas unikalu, savita ir tikra.

Svarbus unikalumas — geras pavyzdys savitumu stebintis rytų Lietuvoje esantis Paliesiaus davaras

Unikaliais dalykais užsiimančių žmonių žinoma yra ir dabar. Yra ir gidų organizuojančių lėtas keliones, siūlančių įvairus maršrutus. Smagu stebėti, jog ši sritis tobulėja ir vis lengviau pažinti Lietuvą per unikalias patirtis, bei susiplanuoti savo lėtąją kelionę.


Straipsnis parašytas naudojantis informacija iš šių interneto svetainių, tad jei norite daugiau pasidomėti apie lėtąjį keliavimą, šiose nuorodose yra nemažai informacijos:





1 232 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page